W tym wpisie znajdziecie informacje dotyczące nowotworów, programów profilaktycznych w Polsce i odpowiedniego stylu życia!
Dziś obchodzimy już XIX Światowy Dzień Walki z Rakiem, dlatego też chciałam przedstawić Wam istotne informacje związane z profilaktyką raka oraz odpowiednim stylem życia.
Trochę statystki..
W 2016 roku Krajowy Rejestr Nowotworu w Polsce odnotował ponad 85 tys. pierwszorazowych zachorowań mężczyzn na nowotwory złośliwe oraz ponad 81 tys. nowych zachorowań u kobiet. U mężczyzn najwięcej zachorowań odnotowuje się między 55 a 79 rokiem życia. W przypadku kobiet pik zachorowalności występuje między 50 a 74 rokiem życia.
Tabela 1 Zachorowania i zgony na nowotwory złośliwe w Polsce w 2016 roku.
Zachorowalność | Zgony | |
Mężczyźni | 82 520 | 55 253 |
Kobiety | 81 620 | 44 712 |
SUMA | 164 140 | 99965 |
W 2016 roku w przypadku mężczyzn najwięcej zgonów było z powodu raka:
- płuc (29,3%)
- gruczołu krokowego (9,5%)
- okrężnicy (7,7%)
- żołądka (6,1%)
- pęcherza moczowego (5,4%)
W 2016 roku w przypadku kobiet najwięcej zgonów było z powodu raka:
- płuc (17,1%)
- piersi (14,5%)
- okrężnicy (8,0%)
- jajnika (5,9%)
- trzustki (5,6%)
- żołądka (4,2%)
- trzonu macicy (3,6%)
Zachorowalność na nowotwory w Polsce wzrosła o 2,5 razy na przestrzeni lat 1980-2016, lecz od lat 90 zmniejszył się współczynnik umieralności z powodu choroby nowotworowej.
Dane, które przedstawiałam obrazują skalę problemu nowotworów w Polsce, dlatego bardzo ważna jest profilaktyka i wczesne wykrywanie zmian nowotworowych.
Programy profilaktyki w Polsce
Program profilaktyki raka piersi (mammografia) dla kobiet w wieku 50-69 lat
Program profilaktyki raka szyjki macicy (cytologia) dla kobiet w wieku 25-59 lat
Badania w kierunku raka jelita grubego (kolonoskopia) dla kobiet i mężczyzn (wiek jest zależy od kryterium)
Więcej informacji znajdziecie na stronie: http://pbp.org.pl oraz http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/programy-profilaktyczne/
Rak szyjki macicy
Czynnika ryzyka:
- infekcja wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV)
- wczesna aktywność seksualna (<18 r.ż)
- duża liczba partnerów seksualnych
- palenie tytoniu
- niski status ekonomiczny
- liczne ciąży i porody
- obniżenie odporności
- brak dostępu do przesiewowych badań cytologicznych
- dieta uboga w antyoksydanty
Głównym czynnikiem rozwoju raka szyjki macicy jest przenoszony drogą płciową wirus HPV. Rak ten ma znane czynniki ryzyka, dzięki czemu działania profilaktyczne są w tym przypadku bardzo skuteczne i pozwalają na szybkie wykrycie tego typu nowotworu.
Program profilaktyki raka szyjki macicy obejmuje kobiety w wieku 25 do 59 roku życia, lecz tak naprawdę cytologię powinno wykonywać się u kobiet w momencie rozpoczęcia życia seksualnego lub po 18 roku życia. Kobiety, które są w grupie ryzyka powinny wykonywać badania co roku, a kobiety pozostające w stałych związkach co 3 lata.
Rak jelita grubego
Rak jelita grubego rozwija się na podłożu gruczolaków i przyjmują formę polipów. Proces nowotworowy trwa od 7 do 12 lat. Usunięcie polipa w czasie jego wzrostu stanowi prewencję raka. Usunięcie wszystkich polipów może powodować zmniejszenie ryzyka raka nawet o 76-90%. Bardzo ważna jest tutaj rola kolonoskopi, która pozwala na usunięcie polipów dzięki czemu uznawana jest za nieodłączny element skrinningowy jak i profilaktyki nowotworu. Badanie to wykonuje się raz na 10 lat.
Oprócz kolonoskopii mamy również mniej inwazyjne badanie – badania na krew utajoną w kale. Warto to badanie powtarzać co rok. Nie zwalnia to jednak z obowiązku wykonania kolonoskopii, która jest najwiarygodniejszym źródłem diagnostycznym.
Czynniki ryzyka:
- zespół Lyncha
- zespół gruczolaktowatej polipowatości rodzinnej
- zespół Peutza i Jeghersa
- dieta uboga w błonnik, witaminy, wapń
- dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso
- palenie tytoniu
- zespół metaboliczny u mężczyzn
- hormonalna terapia zastępcza
- niesteroidowe leki przeciwzapalne
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- choroba Leśniowskiego-Crohna
Rak piersi
Mammografia pozwala na wykrycie zmian zanim staną się one wyczuwalne. W przypadku tego typu nowotworów to wielkość guza i stan węzłów chłonnych wpływa na przeżywalność, dlatego ważne jest wczesne wykrycie zmiany, bo to daje lepsze rokowania. Sugeruje się aby mammografię wykonywać co 1-2 lata.
Czynniki ryzyka:
- rak piersi w wywiadzie
- nosicielstwo genu BRCA1 lub BRCA2
- rak piersi u matki, córki, siostry
- zmiany nowotworowe zdiagnozowane w poprzedniej biopsji
- bezdzietność lub pierwsze dziecko po 30 roku życia
Trochę o odpowiednim stylu życia…
Według badań Światowego Instytutu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) unikanie takich czynników jak:
- nadwaga i otyłość
- brak ruchu
- niskie spożycie owoców i warzyw
- palenie tytoniu
- spożywanie alkoholu
Może zapobiec 1/3 zachorowań na nowotwory! To tak niewiele, a może naprawdę pomóc!
Tabela 2 Czynniki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych
Czynnik | Rodzaj nowotworu |
Warzywa niskoskrobiowe | Rak jamy ustnej, gardła, krtani |
Błonnik pokarmowy | Rak jelita grubego |
Owoce | Rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc |
Czosnek | Rak jelita grubego |
Kawa | Rak wątroby i macicy |
Mleko i przetwory mleczne | Rak jelita grubego |
Aktywność fizyczna | Rak jelita grubego, piersi, macicy |
Karmienie piersią | Rak piersi |
Informacje na podstawie broszury informacyjnej IŻŻ chroń się przed rakiem
Tabela 3 Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych
Czynniki | Rodzaj nowotworu |
Mięso czerwone | Rak jelita grubego |
Mięso przetworzone | Rak jelita grubego, żołądka |
Sól, solona i słona żywność | Rak żołądka, jamy nosowo-gardłowej |
Żywność zawierająca aflatoksyny | Rak wątroby |
Maté | Rak przełyku |
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym | Rak macicy |
Alkohol | Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, wątroby, jelita grubego, piersi |
Suplementy zawierające beta-karoten | Rak płuca (u osób palących tytoń) |
Nadmierna masa ciała i otyłość brzuszna | Rak przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, piersi, jajnika, macicy, prostaty, nerki |
Wysoka masa urodzeniowa | Rak piersi |
Wysoki wzrost | Rak jelita grubego, piersi, nerki, jajnika, trzustki, prostaty |
Palenie tytoniu | Rak płuca |
Informacje na podstawie broszury informacyjnej IŻŻ chroń się przed rakiem
Co warto zrobić dla siebie? Jak zmniejszyć ryzyko nowotworów?
- utrzymuj prawidłową masę ciała
- unikaj otyłości brzusznej
- wprowadź zalecaną dawkę warzyw i owoców w ciągu dnia
- wybieraj produkty z dużą zawartością błonnika
- wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym
- wprowadź do swojej diety nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, bób, fasola, groch, soja)
- potrawy przygotowuj metodą: duszenia, pieczenia, gotowania, na parze
- ogranicz w swojej diecie mięso i tłuszcze zwierzęce
- wybieraj chudy nabiał
- unikaj żywności typu Fast Food
- ogranicz w swojej diecie cukry i żywność wysokoprzetworzoną
- BADAJ SIĘ!
- UPRAWIAJ REFULARNĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ
Powyżej przedstawiłam najważniejsze informacje dotyczące stylu życia, w taki dzień jak ten zastanów się co możesz zmienić w swojej diecie? Pamiętaj wprowadzenie niektórych elementów profilatyki raka naprawdę nie jest trudne, a może być bardzo skuteczne 😉
Aby zachęcić Was do pracy nad swoim stylem życia przygotowałam dla Was ofertę promocyjną! Jeśli jesteś zainteresowana/y to wydrukuj kupon lub okaż go na wizycie 😉
Bibliografia
1. http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2016.pdf
2. http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2014/09/pnm_2011_137_145.pdf
3. https://eu.cmkp.edu.pl/css_bart/dok_eu/Podstawy%20onkologii%20klinicznej.pdf