Artykuły

Światowy Dzień Walki z Rakiem

W tym wpisie znajdziecie informacje dotyczące nowotworów, programów profilaktycznych w Polsce i odpowiedniego stylu życia! 

Dziś obchodzimy już XIX Światowy Dzień Walki z Rakiem, dlatego też chciałam przedstawić Wam istotne informacje związane z profilaktyką raka oraz odpowiednim stylem życia. 

Trochę statystki.. 

W 2016 roku Krajowy Rejestr Nowotworu w Polsce odnotował ponad 85 tys. pierwszorazowych zachorowań mężczyzn na nowotwory złośliwe  oraz ponad 81 tys. nowych zachorowań u kobiet. U mężczyzn najwięcej zachorowań odnotowuje się między 55 a 79 rokiem życia. W przypadku kobiet pik zachorowalności występuje między 50 a 74 rokiem życia. 

Tabela 1 Zachorowania i zgony na nowotwory złośliwe w Polsce w 2016 roku. 

 ZachorowalnośćZgony
Mężczyźni82 520 55 253
Kobiety81 62044 712
SUMA164 14099965

W 2016 roku w przypadku mężczyzn najwięcej zgonów było z powodu raka: 

  • płuc (29,3%)
  • gruczołu krokowego (9,5%)
  • okrężnicy (7,7%)
  • żołądka (6,1%)
  • pęcherza moczowego (5,4%) 

W 2016 roku w przypadku kobiet najwięcej zgonów było z powodu raka: 

  • płuc (17,1%)
  • piersi (14,5%)
  • okrężnicy (8,0%)
  • jajnika (5,9%)
  • trzustki (5,6%)
  • żołądka (4,2%)
  • trzonu macicy (3,6%)

Zachorowalność na nowotwory w Polsce wzrosła o 2,5 razy na przestrzeni lat 1980-2016, lecz od lat 90 zmniejszył się współczynnik umieralności z powodu choroby nowotworowej. 

Dane, które przedstawiałam obrazują skalę problemu nowotworów w Polsce, dlatego bardzo ważna jest profilaktyka i wczesne wykrywanie zmian nowotworowych. 

 

Programy profilaktyki w Polsce 

Program profilaktyki raka piersi (mammografia) dla kobiet w wieku 50-69 lat 

Program profilaktyki raka szyjki macicy (cytologia) dla kobiet w wieku 25-59 lat

Badania w kierunku raka jelita grubego (kolonoskopia) dla kobiet i mężczyzn (wiek jest zależy od kryterium) 
 

Więcej informacji znajdziecie na stronie: http://pbp.org.pl oraz http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/programy-profilaktyczne/

 

Rak szyjki macicy

Czynnika ryzyka: 

  • infekcja wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV)
  • wczesna aktywność seksualna (<18 r.ż)
  • duża liczba partnerów seksualnych 
  • palenie tytoniu 
  • niski status ekonomiczny 
  • liczne ciąży i porody 
  • obniżenie odporności 
  • brak dostępu do przesiewowych badań cytologicznych 
  • dieta uboga w antyoksydanty 

Głównym czynnikiem rozwoju raka szyjki macicy jest przenoszony drogą płciową wirus HPV. Rak ten ma znane czynniki ryzyka, dzięki czemu działania profilaktyczne są w tym przypadku bardzo skuteczne i pozwalają na szybkie wykrycie tego typu nowotworu. 

Program profilaktyki raka szyjki macicy obejmuje kobiety w wieku 25 do 59 roku życia, lecz tak naprawdę cytologię powinno wykonywać się u kobiet w momencie rozpoczęcia życia seksualnego lub po 18 roku życia. Kobiety, które są w grupie ryzyka powinny wykonywać badania co roku, a kobiety pozostające w stałych związkach co 3 lata. 

 

Rak jelita grubego 

Rak jelita grubego rozwija się na podłożu gruczolaków i przyjmują formę polipów. Proces nowotworowy trwa od 7 do 12 lat. Usunięcie polipa w czasie jego wzrostu stanowi prewencję raka. Usunięcie wszystkich polipów może powodować zmniejszenie ryzyka raka nawet o 76-90%.  Bardzo ważna jest tutaj rola kolonoskopi, która pozwala na usunięcie polipów dzięki czemu uznawana jest za nieodłączny element skrinningowy jak i profilaktyki nowotworu. Badanie to wykonuje się raz na 10 lat. 

Oprócz kolonoskopii mamy również mniej inwazyjne badanie – badania na krew utajoną w kale. Warto to badanie powtarzać co rok. Nie zwalnia to jednak z obowiązku wykonania kolonoskopii, która jest najwiarygodniejszym źródłem diagnostycznym. 

Czynniki ryzyka:

  • zespół Lyncha 
  • zespół gruczolaktowatej polipowatości rodzinnej 
  • zespół Peutza i Jeghersa
  • dieta uboga w błonnik, witaminy, wapń 
  • dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso 
  • palenie tytoniu
  • zespół metaboliczny u mężczyzn 
  • hormonalna terapia zastępcza 
  • niesteroidowe leki przeciwzapalne 
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego 
  • choroba Leśniowskiego-Crohna  

 

Rak piersi

Mammografia pozwala na wykrycie zmian zanim staną się one wyczuwalne. W przypadku tego typu nowotworów to wielkość guza i stan węzłów chłonnych wpływa na przeżywalność, dlatego ważne jest wczesne wykrycie zmiany, bo to daje lepsze rokowania. Sugeruje się aby mammografię wykonywać co 1-2 lata.

Czynniki ryzyka: 

  • rak piersi w wywiadzie 
  • nosicielstwo genu BRCA1 lub BRCA2 
  • rak piersi u matki, córki, siostry 
  • zmiany nowotworowe zdiagnozowane w poprzedniej biopsji 
  • bezdzietność lub pierwsze dziecko po 30 roku życia 

Trochę o odpowiednim stylu życia…

Według badań Światowego Instytutu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) unikanie takich czynników jak: 

  • nadwaga i otyłość 
  • brak ruchu 
  • niskie spożycie owoców i warzyw
  • palenie tytoniu 
  • spożywanie alkoholu 

Może zapobiec 1/3 zachorowań na nowotwory! To tak niewiele, a może naprawdę pomóc! 

Tabela 2 Czynniki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych 

CzynnikRodzaj nowotworu
Warzywa niskoskrobioweRak jamy ustnej, gardła, krtani
Błonnik pokarmowyRak jelita grubego
OwoceRak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc
CzosnekRak jelita grubego
KawaRak wątroby i macicy
Mleko i przetwory mleczneRak jelita grubego
Aktywność fizycznaRak jelita grubego, piersi, macicy
Karmienie piersiąRak piersi

Informacje na podstawie broszury informacyjnej IŻŻ chroń się przed rakiem 

Tabela 3 Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych 

CzynnikiRodzaj nowotworu
Mięso czerwoneRak jelita grubego
Mięso przetworzoneRak jelita grubego, żołądka
Sól, solona i słona żywnośćRak żołądka, jamy nosowo-gardłowej
Żywność zawierająca aflatoksynyRak wątroby
MatéRak przełyku
Żywność o wysokim indeksie glikemicznymRak macicy
AlkoholRak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, wątroby, jelita grubego, piersi
Suplementy zawierające beta-karotenRak płuca (u osób palących tytoń)
Nadmierna masa ciała i otyłość brzusznaRak przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, piersi, jajnika, macicy, prostaty, nerki
Wysoka masa urodzeniowaRak piersi
Wysoki wzrostRak jelita grubego, piersi, nerki, jajnika, trzustki, prostaty
Palenie tytoniuRak płuca

Informacje na podstawie broszury informacyjnej IŻŻ chroń się przed rakiem 

Co warto zrobić dla siebie? Jak zmniejszyć ryzyko nowotworów? 

  • utrzymuj prawidłową masę ciała 
  • unikaj otyłości brzusznej 
  • wprowadź zalecaną dawkę warzyw i owoców w ciągu dnia 
  • wybieraj produkty z dużą zawartością błonnika 
  • wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym
  • wprowadź do swojej diety nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, bób, fasola, groch, soja) 
  • potrawy przygotowuj metodą: duszenia, pieczenia, gotowania, na parze 
  • ogranicz w swojej diecie mięso i tłuszcze zwierzęce 
  • wybieraj chudy nabiał 
  • unikaj żywności typu Fast Food 
  • ogranicz w swojej diecie cukry i żywność wysokoprzetworzoną 
  • BADAJ SIĘ! 
  • UPRAWIAJ REFULARNĄ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ

Powyżej przedstawiłam najważniejsze informacje dotyczące stylu życia, w taki dzień jak ten zastanów się co możesz zmienić w swojej diecie? Pamiętaj wprowadzenie niektórych elementów profilatyki raka naprawdę nie jest trudne, a może być bardzo skuteczne 😉 

Aby zachęcić Was do pracy nad swoim stylem życia przygotowałam dla Was ofertę promocyjną! Jeśli jesteś zainteresowana/y to wydrukuj kupon lub okaż go na wizycie 😉 

Bibliografia

1. http://onkologia.org.pl/wp-content/uploads/Nowotwory_2016.pdf

2. http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2014/09/pnm_2011_137_145.pdf

3. https://eu.cmkp.edu.pl/css_bart/dok_eu/Podstawy%20onkologii%20klinicznej.pdf

4. https://ncez.pl/upload/izz_chron_sie_przed_rakiem.pdf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *