Przepisy

Crumble z jabłkami i wiśniami

Crumble z jabłkami i wiśniami

Przepis na Fit deser – niecałe 200 kcal

W niedzielę napadła mnie niesamowita ochota na coś słodkiego, więc postanowiłam przy okazji wypróbować jakiś nowy pomysł na fit słodkości. Ten deser idealnie sprawdzi się w chwili słabości lub jako deser na niedzielny obiad. Jest naprawdę szybki w przygotowaniu, plus zazwyczaj mamy jabłko w domu i jakieś owoce mrożone. Wiśnie można zastąpić truskawkami, jagodami oraz malinami.

Przepis na 2 porcje:

Jabłko 1 szt.

Wiśnie mrożone ok 70g

Płatki owsiane lub mąka owsiana 30g (3 łyżki)

Masło 15g (1,5 łyżki)

Ksylitol 10g (1,5 łyżki)

Migdały 5g (0,5 łyżki)

Przygotowanie:

1. Przygotuj dwie kokilki.

2. Jabłko pokrój w kostkę. Do kokilek włóż jabłka i wiśnie.

3. W blenderze przesiekaj ze sobą płatki owsiane, migdały i ksylitol.

4. Mieszankę płatków owsianych  wymieszaj z masłem, pokrusz palcami mieszankę i wyłóż na owoce w kokilce.  

5. Przez 15-20 minut piecz crumble w temp 180 stopni i pod koniec na 5-8 minut włącz na grill 200 stopni, aby zarumienić crumble.

Crumble z jabłkami i wiśniami

Wartość odżywcza – 1 porcja:

194 kcal

B: 3g T: 9g W: 24g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *