Przepis na Fit deser – niecałe 200 kcal
W niedzielę napadła mnie niesamowita ochota na coś słodkiego, więc postanowiłam przy okazji wypróbować jakiś nowy pomysł na fit słodkości. Ten deser idealnie sprawdzi się w chwili słabości lub jako deser na niedzielny obiad. Jest naprawdę szybki w przygotowaniu, plus zazwyczaj mamy jabłko w domu i jakieś owoce mrożone. Wiśnie można zastąpić truskawkami, jagodami oraz malinami.
Przepis na 2 porcje:
Jabłko 1 szt.
Wiśnie mrożone ok 70g
Płatki owsiane lub mąka owsiana 30g (3 łyżki)
Masło 15g (1,5 łyżki)
Ksylitol 10g (1,5 łyżki)
Migdały 5g (0,5 łyżki)
Przygotowanie:
1. Przygotuj dwie kokilki.
2. Jabłko pokrój w kostkę. Do kokilek włóż jabłka i wiśnie.
3. W blenderze przesiekaj ze sobą płatki owsiane, migdały i ksylitol.
4. Mieszankę płatków owsianych wymieszaj z masłem, pokrusz palcami mieszankę i wyłóż na owoce w kokilce.
5. Przez 15-20 minut piecz crumble w temp 180 stopni i pod koniec na 5-8 minut włącz na grill 200 stopni, aby zarumienić crumble.
Wartość odżywcza – 1 porcja:
194 kcal
B: 3g T: 9g W: 24g