Pyszny krem z pieczonych warzyw. Duża ilość warzyw i smaku 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 3 ziemniaki
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– plaster selera
– 1 cebula
– 1 por
– 4 ząbki czosnku
– imbir świeży
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– płatki chili (opcjonalnie)
– 1 łyżka masła
– 1,5 litra bulionu
– 2 łyżki oliwi
– koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z 1 łyżką oliwy i koncentratem pomidorowy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 4 ząbki w czosnku w łupinie i piec w temp 190 stopni przez 40-60 minut – do miękkości (czosnek wyjmij po 15 minutach). Cebulę i pora pokroić, podsmażyć na pozostałej oliwie w garnku. Dodać starty imbir. Po podsmażeniu dodać do tego pokrojone warzywa i zalać bulionem. Dodajemy również przyprawy, sos sojowy i octem balsamiczny. Gotować 10 minut. Zupę blendujemy i dodajemy łyżkę masła.
Podajemy z grzankami z chleba żytniego i łyżką jogurtu.
Wartość odżywcza 1 porcji z grzankami i jogurtem:
305 kcal B:7,9g T:14,1g W: 36,1g