Przepisy

Krem z pieczonych warzyw z żytnimi grzankami

Krem z pieczonych warzyw z żytnimi grzankami

Pyszny krem z pieczonych warzyw. Duża ilość warzyw i smaku 🙂 

Składniki na 4 porcje:

– 3 ziemniaki
– 3 marchewki 
– 1 pietruszka 
– plaster selera 
– 1 cebula 
– 1 por 
– 4 ząbki czosnku 
– imbir świeży 
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 
– 1 łyżka sosu sojowego 
– 1 łyżka octu balsamicznego
– płatki chili (opcjonalnie) 
– 1 łyżka masła 
– 1,5 litra bulionu 
– 2 łyżki oliwi
– koncentrat pomidorowy 3 łyżki 

Przygotowanie: 

Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z 1 łyżką oliwy i koncentratem pomidorowy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 4 ząbki w czosnku w łupinie i piec w temp 190 stopni przez 40-60 minut – do miękkości (czosnek wyjmij po 15 minutach). Cebulę i pora pokroić, podsmażyć na pozostałej oliwie w garnku. Dodać starty imbir. Po podsmażeniu dodać do tego pokrojone warzywa i zalać bulionem. Dodajemy również przyprawy, sos sojowy i octem balsamiczny. Gotować 10 minut. Zupę blendujemy i dodajemy łyżkę masła. 

Podajemy z grzankami z chleba żytniego i łyżką jogurtu. 

Wartość odżywcza 1 porcji z grzankami i jogurtem: 

305 kcal   B:7,9g  T:14,1g  W: 36,1g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *