Przepisy

Szybki krem z groszku z serem camembert i czarnuszką

Szybki krem z groszku z serem camembert i czarnuszką

Nie masz czasu na kolację? W tym wpisie znajdziesz pomysł na szybką zupę z zielonego groszku, pyszna i pożywna. Zapraszam do wypróbowania! 

Składniki na 2 porcje zupy: 

– 1 puszka groszku zielonego (240g po odsączeniu) 

– 1/2 cebuli (30-50g)

– 1 ząbek czosnku (3-5g)

– 1 łyżka oliwa z oliwek (10g) 

– kawałek marchewki (30g)

– bulion warzywny (500g) 

– czarnuszka (0,5 łyżeczki)

– ser camembert (30g)

– 2 kromki chleba żytniego razowego (60g) 

– pieprz czarny

– opcjonalnie czosnek granulowany i chilli 

Przygotowanie: 

1. Cebulę, czosnek i marchew drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. 
2. Groszek przepłucz i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj bulion.

3. Gotuj ok. 15 minut i następnie dodaj kawałki sera, przypraw i zblenduj na gładki krem. 

4. Kromki chleba pokrój w kostkę i na podpraż na suchej patelni (2-3 minuty), aż powstaną chrupkie grzanki. 

5. Krem podawaj z grzankami i czarnuszką. 

Kaloryczność 1 porcji: 

280 kcal 

Białko: 12,2g 

T: 9,7g 

W: 29,4g 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *