Nie masz czasu na kolację? W tym wpisie znajdziesz pomysł na szybką zupę z zielonego groszku, pyszna i pożywna. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje zupy:
– 1 puszka groszku zielonego (240g po odsączeniu)
– 1/2 cebuli (30-50g)
– 1 ząbek czosnku (3-5g)
– 1 łyżka oliwa z oliwek (10g)
– kawałek marchewki (30g)
– bulion warzywny (500g)
– czarnuszka (0,5 łyżeczki)
– ser camembert (30g)
– 2 kromki chleba żytniego razowego (60g)
– pieprz czarny
– opcjonalnie czosnek granulowany i chilli
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i marchew drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa.
2. Groszek przepłucz i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj bulion.
3. Gotuj ok. 15 minut i następnie dodaj kawałki sera, przypraw i zblenduj na gładki krem.
4. Kromki chleba pokrój w kostkę i na podpraż na suchej patelni (2-3 minuty), aż powstaną chrupkie grzanki.
5. Krem podawaj z grzankami i czarnuszką.
Kaloryczność 1 porcji:
280 kcal
Białko: 12,2g
T: 9,7g
W: 29,4g