Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 260 g
mąka żytnia 115g
sól
woda 250g
drożdże 20g
miód 1,5 łyżeczki
1,5 łyżki oliwy
Sos:
Passata 500 ml
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżka oliwa
oregano
bazylia
sól/pieprz
ksylitol
Dodatki:
Szynka długodojrzewająca/ ser mozzarella/ rukola/ pomidorki koktajlowe/
Dodatki wedle upodobań
Przygotowanie
Ciasto:
Przygotuj zaczyn: w szklance wymieszaj drożdże, miód, część ciepłej wody. Odstaw na 20 minut.
Do miski dodaj dwa rodzaje mąki, oliwę, sól wodę i podrośnięte drożdże. Bardzo dokładnie wyrób ciasto, utwórz kulę i odstaw do podrośnięcia na 1-2 h.
Gdy ciasto podrośnie podziel je na dwie pizze, rozwałkuj, posmaruj sosem i obłóż składnikami. Piecz w temp 230-240 stopni przez 8-10 minut
Sos:
Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż i następnie dodaj passatę, ksylitol i przyprawy. Sos redukuj przez 30-40 minut.
Z pozostałe części sosu można przygotować spaghetti bolognese.
Wartość odżywcza 1 pizzy
1185 kcal (1 kawałek: 197 kcal)
B: 54g/ T: 33g/ W: 162g