Składniki tarta
•150g mąki orkiszowej jasnej
•50g mąki owsianej
•100g zimnego masła
•1 jajko
•1 łyżka zimnej wody
•3 łyżki erytrytolu
Składniki nadzienie:
•280g śliwek pokrojonych w kostkę
•800g jabłek pokrojonych w kostkę
•3-4 łyżki erytrytolu
•1-2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Składniki na tartę mieszamy ze sobą, tworzymy kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wykładamy, wałkujemy i wykładamy blaszkę do tarty ciastem, zostawiając niewielki kawałek ciasta na górę. Na ciasto wykładamy suchą ciecierzycę/groch lub specjalne obciążniki do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, jak się nagrzeje to wkładamy ciasto i zmniejszamy do 200 stopni, pieczemy ok 13-15 minut. Ściągamy ciecierzycę/obciążniki i dopiekamy jeszcze przez 6-8 minut.
W międzyczasie polowe pokrojonych jabłek i śliwek przekładamy do garnka, dodajmy ok 4-5 łyżek wody, cynamon i erytrytol. Dusimy przez 40-50 minut, aż powstanie nam mus owocowy, dodajemy druga polowe owoców i dusimy ok 15–20 minut. Delikatnie przestudzone owoce przekładamy do upieczonego ciasta. Przyozdabiamy kawałkami rozwałkowanego surowego ciasta. Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Smacznego!
Wartość odżywcza 1/10 tarty:
206 kcal/ B:4g/ T: 9,9g/ W: 23,3g