Obłędna, pełna smaku sałatka z dojrzałym awokado zachwyci każdego! Dodatek chrupiącego słonecznika dopełnia całość. Koniecznie spróbuj tej sałatki.
Składniki na 2 porcje:
- mix sałat z rukolą 200g
- ser feta 100g
- awokado dojrzałe polecam Hass 1/2 szt. ok 70-80g
- cebula czerwona do smaku u nas ok 30-40g
- słonecznik 2 łyżki (20g)
- pomidorki koktajlowe 150g
Dressing:
- krem balsamiczny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Awokado i fetę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Słonecznik prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Pomidorki kroimy na pół.
Mix sałat wykładamy na talerze, następnie układamy dodatki. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem, polewamy kremem balsamicznym i oliwą. Podajemy z pieczywem.
Wartość odżywcza sałatki bez pieczywa – 1 porcja:
370 kcal/ B: 13,1g/ T: 29g/ W: 10,4g
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Skorupka i Glinka