Przepisy

Sałatka z awokado, pomidorkami i serem feta

Obłędna, pełna smaku sałatka z dojrzałym awokado zachwyci każdego! Dodatek chrupiącego słonecznika dopełnia całość. Koniecznie spróbuj tej sałatki. 

Składniki na 2 porcje: 

  • mix sałat z rukolą 200g
  • ser feta 100g
  • awokado dojrzałe polecam Hass 1/2 szt. ok 70-80g
  • cebula czerwona do smaku u nas ok 30-40g
  • słonecznik 2 łyżki (20g) 
  • pomidorki koktajlowe 150g

Dressing: 

  • krem balsamiczny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1,5 łyżki 

Przygotowanie: 

Awokado i fetę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Słonecznik prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Pomidorki kroimy na pół. 

Mix sałat wykładamy na talerze, następnie układamy dodatki. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem, polewamy kremem balsamicznym i oliwą. Podajemy z pieczywem. 

Wartość odżywcza sałatki bez pieczywa – 1 porcja: 

370 kcal/ B: 13,1g/ T: 29g/ W: 10,4g 

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem Skorupka i Glinka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *