Szybki krem z groszku z serem camembert i czarnuszką

2019-02-03

Nie masz czasu na kolację? W tym wpisie znajdziesz pomysł na szybką zupę z zielonego groszku, pyszna i pożywna. Zapraszam do wypróbowania! 

Składniki na 2 porcje zupy: 

- 1 puszka groszku zielonego (240g po odsączeniu) 

- 1/2 cebuli (30-50g)

- 1 ząbek czosnku (3-5g)

- 1 łyżka oliwa z oliwek (10g) 

- kawałek marchewki (30g)

- bulion warzywny (500g) 

- czarnuszka (0,5 łyżeczki)

- ser camembert (30g)

- 2 kromki chleba żytniego razowego (60g) 

- pieprz czarny

- opcjonalnie czosnek granulowany i chilli 

 

Przygotowanie: 

1. Cebulę, czosnek i marchew drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. 
2. Groszek przepłucz i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj bulion.

3. Gotuj ok. 15 minut i następnie dodaj kawałki sera, przypraw i zblenduj na gładki krem. 

4. Kromki chleba pokrój w kostkę i na podpraż na suchej patelni (2-3 minuty), aż powstaną chrupkie grzanki. 

5. Krem podawaj z grzankami i czarnuszką. 

 

Kaloryczność 1 porcji: 

280 kcal 

Białko: 12,2g 

T: 9,7g 

W: 29,4g 

 

 

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x