Nie masz czasu na kolację? W tym wpisie znajdziesz pomysł na szybką zupę z zielonego groszku, pyszna i pożywna. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki na 2 porcje zupy:
- 1 puszka groszku zielonego (240g po odsączeniu)
- 1/2 cebuli (30-50g)
- 1 ząbek czosnku (3-5g)
- 1 łyżka oliwa z oliwek (10g)
- kawałek marchewki (30g)
- bulion warzywny (500g)
- czarnuszka (0,5 łyżeczki)
- ser camembert (30g)
- 2 kromki chleba żytniego razowego (60g)
- pieprz czarny
- opcjonalnie czosnek granulowany i chilli
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek i marchew drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa.
2. Groszek przepłucz i dodaj do smażonych warzyw. Podsmaż przez 2-3 minuty i dodaj bulion.
3. Gotuj ok. 15 minut i następnie dodaj kawałki sera, przypraw i zblenduj na gładki krem.
4. Kromki chleba pokrój w kostkę i na podpraż na suchej patelni (2-3 minuty), aż powstaną chrupkie grzanki.
5. Krem podawaj z grzankami i czarnuszką.
Kaloryczność 1 porcji:
280 kcal
Białko: 12,2g
T: 9,7g
W: 29,4g