Tarta z jabłkami i śliwkami

2020-09-21

Cudowna jesienna tarta, idealna na chłodniejsze wieczory. Polecam wypróbować!

Składniki tarta


•150g mąki orkiszowej jasnej
•50g mąki owsianej
•100g zimnego masła
•1 jajko
•1 łyżka zimnej wody
•3 łyżki erytrytolu


Składniki nadzienie:
•280g śliwek pokrojonych w kostkę
•800g jabłek pokrojonych w kostkę
•3-4 łyżki erytrytolu
•1-2 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:


Składniki na tartę mieszamy ze sobą, tworzymy kulę i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wykładamy, wałkujemy i wykładamy blaszkę do tarty ciastem, zostawiając niewielki kawałek ciasta na górę. Na ciasto wykładamy suchą ciecierzycę/groch lub specjalne obciążniki do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, jak się nagrzeje to wkładamy ciasto i zmniejszamy do 200 stopni, pieczemy ok 13-15 minut. Ściągamy ciecierzycę/obciążniki i dopiekamy jeszcze przez 6-8 minut.
W międzyczasie polowe pokrojonych jabłek i śliwek przekładamy do garnka, dodajmy ok 4-5 łyżek wody, cynamon i erytrytol. Dusimy przez 40-50 minut, aż powstanie nam mus owocowy, dodajemy druga polowe owoców i dusimy ok 15–20 minut. Delikatnie przestudzone owoce przekładamy do upieczonego ciasta. Przyozdabiamy kawałkami rozwałkowanego surowego ciasta. Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Smacznego!


Wartość odżywcza 1/10 tarty:
206 kcal/ B:4g/ T: 9,9g/ W: 23,3g

 

Sprawdź koniecznie inne przepisy:

https://www.apetycznadieta.pl/news/ciasto-jogurtowe-z-borowkami

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x