Krem z pieczonych warzyw z żytnimi grzankami

2020-02-04

Pyszny krem z pieczonych warzyw. Duża ilość warzyw i smaku :) 

Krem z pieczonych warzyw z żytnimi grzankami  

Składniki na 4 porcje:

- 3 ziemniaki
- 3 marchewki 
- 1 pietruszka 
- plaster selera 
- 1 cebula 
- 1 por 
- 4 ząbki czosnku 
- imbir świeży 
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 1 łyżka octu balsamicznego
- płatki chili (opcjonalnie) 
- 1 łyżka masła 
- 1,5 litra bulionu 
- 2 łyżki oliwi
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki 

 

Przygotowanie: 

Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać z 1 łyżką oliwy i koncentratem pomidorowy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 4 ząbki w czosnku w łupinie i piec w temp 190 stopni przez 40-60 minut - do miękkości (czosnek wyjmij po 15 minutach). Cebulę i pora pokroić, podsmażyć na pozostałej oliwie w garnku. Dodać starty imbir. Po podsmażeniu dodać do tego pokrojone warzywa i zalać bulionem. Dodajemy również przyprawy, sos sojowy i octem balsamiczny. Gotować 10 minut. Zupę blendujemy i dodajemy łyżkę masła. 

Podajemy z grzankami z chleba żytniego i łyżką jogurtu. 

 

Wartość odżywcza 1 porcji z grzankami i jogurtem: 

305 kcal   B:7,9g  T:14,1g  W: 36,1g

 

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x