Curry z dynią i ciecierzycą

2020-10-19

 

Składniki na 3-4 porcje:
✔️300g obranej dyni
✔️200g ciecierzycy z puszki
✔️80g cebuli
✔️2 ząbki czosnku
✔️1 papryka czerwona
✔️1/2 papryczki chili
✔️2 plastry imbiru
✔️puszka mleczka kokosowego (18% tł)
✔️200 ml bulionu warzywnego
✔️1,5 łyżki sosu sojowego
✔️1 łyżka oleju
✔️mielona słodka papryka, płatki chili,
✔️ryż i limonka do podania
.
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę, imbir i papryczkę drobno siekamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. W ganku na oleju podsmażamy cebule wraz z imbirem i papryczką, po ok 3-5 minutach dodajemy czosnek i smażymy ok 1 minuty. Dodajemy dynię i paprykę i całość zalewamy mleczkiem i bulionem. Dusimy ok 15 minut i dodajemy ciecierzycę, sos sojowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ryżem, limonką i kolendrą lub szczypiorkiem.
 

Sprawdź koniecznie: 

https://www.apetycznadieta.pl/news/salatka-z-tunczykiem-i-biala-fasola

https://www.apetycznadieta.pl/news/fit-pizza

S

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x