Ciasto jogurtowe z borówkami

2020-09-14

Cudowne jogurtowe ciasto z borówkami. Mało kalorii, przygotowanie w 10 minut! Spróbuj koniecznie 

Ciasto jogurtowe z borówkami 

Składniki:


✔️1 banan (130g waga po obraniu)
✔️5 łyżek oleju rzepakowego (50g)
✔️1 jogurt typu Skyr naturalny (150g)
✔️3 jaja L (173g)
✔️50g erytrytolu
✔️1 łyżeczka cukru wanilinowego (4g)
✔️4g proszku do pieczenia
✔️2g sodu oczyszczonej
✔️200g mąki pszennej typ 400-500
✔️130g borówek

Przygotowanie:


Blendujemy banana z jajkami, jogurtem i olejem na gładka masę. Do masy dodajemy sodę, proszek, cukier i erytrytol, bledujemy. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto trzepaczką, by pozbyć sie grudek. 100 g borówek dodajemy do środka ciasta. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy pozostałe borówki. Pieczemy w temp 180 stopni (góra/dół) przez 45 minut.
*borówki można zamienić na jagody

 

Wartość odżywcza 1/8 porcji:
210 kcal/ B:7,7g/ T:8,7g/ W:25g

Sprawdź przepis na jesienne ciasto:

https://www.apetycznadieta.pl/news/tarta-z-jablkami-i-s-liwkami

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x