Żywienie osób w wieku podeszłym

Osoby starsze należą do grupy społecznej szczególnie narażonej na pewne niedobory. Ich dieta różni się nieznacznie od diety osób w wieku średnim. W przypadku osób starszych warto zwrócić uwagę na niedobory witaminowe oraz niedobory składników mineralnych takich jak: witamina D, cynk czy wapń.

W przypadku tej grupy osób zaleca się dietę łatwostrawną z umiarkowaną podażą lub ograniczoną podażą błonnika. Warto również zwrócić uwagę na podaż płynów w ciągu dnia, ponieważ osoby te w mniejszym stopniu odczuwają pragnienie, co skutkuje odwodnieniem organizmu. Odrębnym aspektem jest brak chęci do gotowania czy też brak apetytu. W Polsce niedożywienie osób starszych odnotowuje się na poziomie 30-40 % w grupie wiekowej powyżej 75 lat, dlatego też warto zwrócić uwagę na naszych seniorów i zapewnić im optymalną podaż energii w ciągu dnia.

Wiek podeszły cechuje się niestety występowaniem wielu dolegliwości zdrowotnych, często u osób powyżej 65 roku życia stwierdza się występowanie kilku chorób na raz. Dziś wiemy, że odpowiednie wspomaganie żywieniowe może wspomóc proces leczenia danej choroby i poprawić dzięki temu jakoś naszego życia.

Jako dietetyk napisałam pracę licencjacką poglądową na temat: "Wapń i witamina D w diecie osób starszych, zapotrzebowanie, suplementacje i implikacje zdrowotne", dlatego też z chęcią pomogę osobom starszym w zbilansowaniu i dobraniu odpowiedniej dla nich diety. Pokaże również, że wiek podeszły nie musi być taki zły.

 

X